, , ,

Ücretli otopark sistemi – TechnoPark

Ücretli otopark sistemi

Ücretli Otopark Sistemi
Otopark bariyer sistemleri arasında en bilinen ücretli otopark sistemi kullanılmaktadır. Devamlı vasıtaların giriş çıkış yaptığı otoparklar için en uygun sistemdir. Hızlı performansta sorunsuz çalışan bu biletli otopark sistemi, izinsiz girişleri engel olan bir bariyer sistemidir. İzinsiz giriş gerçekleştirmek isteyen vasıtaları engel olan ekipmanlara mevcut olduğundan birçok otopark bölümünde kullanım için müsaittir. Manuel olanların yanı sıra otomatik bariyerleri de kullanılan bu sistem yüksek teknolojinin ürünüdür. Ücretli otopark sistemi halka açık otoparklarda genelde plaka tanıma sistemi ile çalışmaktadır. Gövdede tespit edilen dedektörler, aracın plakasını girişte ve çıkışta 50 metre mesafeden algılamaktadır. Bu özellikle vasıtaların içeride ne kadar kaldığını ve ödenmesi gereken ücretin belirleme edilmesi işini basitleştirmektedir. Hem de özel parklarda yalnızca yetki sahibi personelin aracının alana girmesini sağlar.

Ücretli otopark sistemi
Ücretli otopark sistemi

Otopark Sistemi Alternatifleri

Sistem, çıkış ve girişte ödeme yapılmak üzere düzenlenmektedir. Sistemin kurulumu ve çalışma senaryosu bu İki hale göre tasarlanır. Buna göre:

Çıkışta ödemeli ücretli otopark sistemi: Alana giriş yapar iken vasıta sürücüsüne bilet verilir. Alandan çıkan aracın kullanıcısı girerken aldığı bileti otopark vazifelisine sunar. Yetki sahibi bileti ücret bilgisayarına okutur. Barkod okuyucu verileri otopark otomasyonu programına aktarır. Bilgisayarda tarifli olan değişkenler ölçütünde biletteki tarih ve saat karşılaştırılarak ücret belirlenmesi yapılır. Ücret ekrandan sürücüye yansır. Ödemenin yapılmasıyla bariyer açılarak aracın çıkmasına izin verilir. Otoparkın sürekli aboneleri çıkış noktasında abonmanlarını kart okuyucuya göstererek geçiş yaparlar.
ücretli otopark sistemi

Girişte bulunan ücretli otopark sistemi: Otoparkın geçiş uzaklığının ölçülerine göre 3 ya da 6 metre ebatlarında bariyerler yer alır. Bu bariyerlerin kol atına güvenlik fotoseli takılıdır. Kolda tespit edilen fotosel kaçak bilet alınmasını engeller. Aynı vakitte kolun altında vasıta varken kolun kapanmasını da fotosel önlemektedir. Giriş bölgesinin başında otopark bilet verme makinesi yer alır. Giriş yapacak olan vasıtalar bilet makinesinden biletlerini alırlar. Abone olanlar yalnızca abonelik kartını göstererek giriş ve çıkış yaparlar.
Ücretli Otopark Sistemi Hızlı Ödeme Sağlar
Misafir vasıtaların plakalarını okuyarak çabucak ödeme yapılmasına yardım eden bir sistemdir. Giriş ve çıkış ödeme istasyonları birbirlerinden tamamıyla bağımsız olarak çalışırlar. Ancak istenirse birbirleri ile birleşik şeklinde de çalışması kurulabilir. Ücretli otopark sistemi biletleri tek bir yerden işlem görür. Parkın ücreti tamamıyla kişisel tanımlamalara göre hesaplamaları yapılır. Abone olanlarla başka vasıtaların tek giriş çıkış ücreti değişiklik gösterir.

Ödemeler genelde nakit olarak yapılır. Bazı belediye ile uyuşmalı otoparklarda kent kartla da ödeme yapılabilmektedir. Biletli otopark sistemlerinde ödeme yerleri, parkın kapasitesine göre değiştirilebilir. İstasyonun saatte en çok ödeme kapasitesi 500 olarak geliştirilmiştir. İstasyonlar ödeme sonucunda makbuz vermektedir. Sistem şerit denetleyicisi olarak geliştirilmiştir. Taşıtın zenginliğine göre tetiklenen mekanizmadan oluşmaktadır.

Bilet Okutulunca Bariyer Otomatik Olarak Kalkar
Müşterinin elinde tespit edilen bileti okutması ve bedelini ödemesiyle bariyer sistemi kendiliğinden kalkar. Tek başına bağımsız olarak çalışan sisteme:

Ücretli otopark sistemi – Sayaç gelir sistemi


Park rehberlik sistemi
Doluluk izleyen sistem gibi detaylı sistemler birleşik edilebilir.
Sistemde doğrulayıcı uygulama bulunmaktadır. Paralı otopark sistemi doğrulayıcı uygulama, bileti doğruluğunu sağlamaktadır. Program orijinal geçici bilet ya da manyetik şeritli sertifikasyon bileti üstüne elektronik kodlama yapar. Manyetik şerit üstünde bulunan verileri okuyarak ödeme ile ilgili neticeler vermektedir. Bilgisayar doğrulusunda çıkarılan bu veriler, denetleyici doğrulusunda kullanılacak bilgilere çevirerek ekrana yansıtılır. Aynı vakitte kodlama istasyonu ile hizmet veren bu otopark sistemi hata vermemesi ve mükemmel prosedür kullanıldığından ötürü tercih edilmektedir.

Kodlama istasyonu, bilet doğrulayıcısına bağlı olarak kodlama programını sahibi olan bir bilgisayardan ibarettir. Bu istasyonlar, genelde kasiyerin kart gönderinin manyetik şeridinin yeni verilerle güncellemesinde uygulanır. Paralı otopark sistemi işleyişinde merkezi kasiyer yer alır. Merkezde bulunan kasiyer bir şahıs ya da ödeme istasyonu olabilir. Girişte işlenen gönderiyi alan müşteri gönderiyi çıkış doğrulayıcısına doğrulattırır. Kasiyer doğrulayıcının verilen sonuca göre ödemeleri alır. Bir kabindeki vazifeli kişiden meydana gelen merkezi kasiyer giriş yolu istasyonu giriş şeridindeki ödeme toplayan yerdir. Ücretli otopark düzenin de özel geliştirilmiş sistemin olması işleyişin süratli ve aksamadan gerçekleşmesini sağlar.

YORUM YAZ